top of page
חיפוש

על סיפורים וזכרון


סיפור זכיר פי 22 מכל מידע אחר.

הסיבה לנתון המטורף הזה היא שכשאנחנו משננים משהו הוא נכנס למגירת הזיכרון הדקלרטיבי שלנו – תאריך הלידה של אחותך, נוסחה לפתירת משוואה בשני נעלמים (מישהו זוכר עדיין איך עושים חילוק ארוך?), או הדרך הביתה מהעבודה. אבל סיפור, מתויק בקלסר אחר לגמרי במוח שלנו – קלסר הזיכרון החווייתי.



חוויה היא זיכרון עשיר בהרבה, כזה שמכיל יותר לא רקאינפורמציה יבשה, אלא את החושים: ריח, צליל, טעם. תחושה. לחוויה יש מהלך עלילתי, התחלה אמצע וסוף, קונפליקט וגיבור, ולכן סיפור נצרב במוח שלנו בצורה שכמעט אין סיכוי לשכוח.

עובדה שאנשים שעבר עשור מהשירות הצבאי שלהם לא זוכרים את המספר האישי , אבל אף אחד מאיתנו לא שכח את הנשיקה הראשונה שלו.


לפני חודשיים יצאה ערכה קטנה אבל

שווה זהב – ערכת שאלות סבתא.

לדבר עם אנשים בגיל השלישי זה לא תמיד קל. אבל יש בזה הזדמנות ששווה המון. ובלונג ראן- זה כל כך שווה את המאמץ. אחת שיודעת 😊


אז למה חשוב לפצח את השיח עם האנשים המבוגרים שבחיינו, ואיך לעשות את זה נכון?


☆ אנשים מבוגרים סובלים מפגיעה הדרגתית בזיכרון. אבל איזה זיכרון אתם שואלים? לא הזיכרון החווייתי. הם אולי שוכחים איפה נמצאות הכוסות בארון אבל גם הם לעולם לא ישכחו את הרגעים המשמעותיים בחייהם, אלה שהפכו אותם למי שהם. ואתכם למי שאתם.


☆ כשאנחנו שואלים אותם שאלה, אנחנו מבקשים מהם לספר סיפור. וכשהם מספרים סיפור, המוח שלהם חווה את אותו תהליך מנטלי שהיה בזמן שהחוויה קרתה.


☆ זה משפר את יכולות הדיבור שלהם, את הקוגניציה שלהם, וזה גורם להם לחוות חוויות נעימות מחדש, מה שמשפר גם את מצב הרוח שלהם ומסב להם תחושת עונג. תחשבו איך אתם מרגישים כשאתם מספרים על חוויה נעימה – אתם מרגישים כאילו אתם חיים אותה מחדש. וכמה זה נעים?


☆ ואם הם אומרים שהם לא זוכרים – תנו להם זמן. תגידו להם, שהם לא חייבים לדייק, וגם אם יחסירו פרטים, זה בסדר.


☆ אם הסיפור מעורר בהם רגשות מורכבים, הניחו עליהם יד. תנו להם חיבוק. גם אנשים מבוגרים, צריכים לפעמים חיבוק.


☆ הראו להם שיש לכם סבלנות להקשיב.


☆ אם הם מספרים את אותו הדבר פעמיים – תזרמו איתם. לכם אולי זה יגזול עוד כמה דקות מהחיים, אבל הם לא נפגעים מזה. אם תעירו להם הם עלולים להתבייש ולהיסגר מחשש שזה יקרה להם שוב.


☆ סיפורים הם ידע בלתי נשכח. וידע זה כוח בלתי מוגבל. אז תשאלו. תכירו את הסיפורים של האנשים שאתם אוהבים, כי הידע הזה לא כתוב בשום ויקיפדיה ויש לכם הזדמנות לשמוע אותו ממקור ראשון, להחיות סיפורים שהעלו אבק, ולהרוויח חוויה שלא תשכחו.




17 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page