ניוזלטר - ינואר 2022 | askqbynoa
top of page

ניוזלטר ינואר 2022

הצבת מטרות

עוד שנה עברה? אבל לא הספקתי כלו...

עצרו הכל. מטרה, יש לכם?

Green Farm

הקדמה 

מה? איך כבר הסתיימה השנה? (או היום, או החודש...)

כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה מאנשים אחרים או מהקול בראש שלכם?

כמה פעמים הרגשתם שהזמן טס, הייתם בפעולה כל הזמן אבל איכשהו, אין לכם מושג מה בדיוק קרה בזמן הזה ועכשיו, זה קצת מרגיש שבעצם לא עשיתם כלום?

סוף שנה לועזית זו אחת מנקודות הציון שלנו לריאליטי צ'ק. קצת כמו יום הולדת או תקופת החגים, זה מעין רגע בדרך שאנחנו עוצרים לסכם; איפה הייתי שנה שעברה, ואיפה אני עכשיו? מה השתנה ומה נשאר בדיוק אותו הדבר? מה רציתי אבל לא קרה, מה לא רציתי וקרה בכל זאת?

אז עוד שנה חלפה והעולם מחליף קידומת, ולפני שאתם מלקים את עצמכם על כל מה שלא הספקתם – בואו להבין מה המנגנונים שעומדים מאחורי וללמוד איך בשנה הבאה, אולי לעשות את זה (יותר) נכון.

"הגדרת המטרות היא הצעד הראשון בהפיכת הבלתי נראה לגלוי" - טוני רובינס

תשרי חשון כסלו טבת עברו חלפו ביעף

למה כל שנה מרגישה קצרה יותר מהקודמת? קודם כל, תפיסת הזמן שלנו משתנה לאורך החיים. כשאנחנו ילדים הזמן הרגיש "ארוך יותר", וככל שהתבגרנו כך יש מין תחושה שהוא מתקצר. תקופת התיכון או הצבא שלנו נראות כמו פרק זמן ארוך ומשמעותי לעומת 3 השנים האחרונות בעבודה. הטיול שארך בסך הכל 4 חודשים בדרום אמריקה מרגיש כמו חיים שלמים – אבל מה זה 4 חודשים בשגרה של בית-עבודה-מתי-כבר-מגיע-חמישי?

הסיבה לכך היא שככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו מכירים יותר את העולם. הגירויים שאנחנו נתקלים בהם, הפעולות שאנחנו עושים – הכל הופך יותר אוטומטי, כלומר, לא דורש מאיתנו תשומת לב או למידה. לכן אנחנו לא חווים פעולות אוטומטיות כמו שהמוח והגוף שלנו חווים התנסות חדשה, שמגרה כל אחד ואחד מהחושים שלנו. ילד שמגלה את העולם, או סטודנט שלומד בכל שעה וחצי משהו חדש בתואר ראשון, מייצרים סינפסות חדשות במוח בכמות עצומה במהלך היום. סינפסה היא למעשה קשר חדש במוח שמייצר משמעות- שני נוירונים שיורים אחד לעבר השני ואומרים "היי, נעים להכיר!" בין אם מדובר באיך לקשור שרוכים, למלא דלק ברכב בתדלוק עצמי, או לפתור משוואה במתמטיקה.

New Year Party
Plant Wall Hanging

לכו תציבו מטרות

"שום דבר לא ידוע, לא שנה לא שבוע, יש לנוע לנוע, ולחשוב שהייתי יכול לחזור על הכל, אבל בן אדם...." שמוליק קראוס

כשאנחנו מתבגרים אנחנו עדיין לומדים – אבל פחות. הכל יותר "רגיל". אנחנו קמים לעבודה שאנחנו מכירים, עושים את אותה דרך הביתה באותם כבישים, עם אותו שדרן ברדיו. אבל מה עם המטרות האישיות שלנו? בין אם לעשות יותר יוגה או למצוא זוגיות - אלו דברים שדורשים תשומת לב, משאבים, זמן... ממש כמו כשהיינו ילדים.
אבל למה זה נהיה כה מורכב? התשובה ממש פשוטה: החיים. המנהלות של היום יום שואבות אותנו והמסגרות שאיפשרו לנו למידה הופכות להיות משהו שאנחנו צריכים ליזום. זה אפשרי – אבל רק אם נגרום לזה לקרות. 
אם אמרת לעצמך "אני חייבת להתמיד בלימודי האיטלקית" אבל לא הגדרת את זה כמטרה, אל תתפלאי שזה לא ממש קרה. אולי במקום זה למדת לבשל פסטה של דניאל עמית או להתמיד בנטפליקס – אנחנו לא שופטים. הנקודה היא שחייבים לסמן את מטרות כדי שהן יתממשו.
למטרות שלא הושגו יש השפעה שלילית על הדימוי העצמי, תחושת המסוגלות, האמונה ביכולת וכמובן שגם על מצב הרוח שלנו. אבל איך נאשים את עצמנו אם המוח שלנו לא ממש ידע מה, מתי, איך וכמה לעשות?

איך עושים את זה? מציבים מטרות חכמות

מודל SMART להצבת יעדים הוא כלי שעוזר לנו להפוך את השאיפות והרצונות שלנו למטרות ויעדים איכותיים. ישנם כל מיני סוגים של מודלים, אבל מה שיפה במודל סמארט זה שהוא פשוט, קליט וסופר נוח ליישום. אז מה אומרים ראשי התיבות?

מפורט  S  =  Specific

ככשאנחנו מציבים יעד עלינו לוודא שהוא מספיק מפורט. אם הוא יהיה כללי מדי, יהיה קשה להתמקד במטרה. לדוגמה: "אני רוצה להיראות טוב יותר" – זה לא ספציפי ולא מפורט. מה זה אומר? להתחטב? לשדרג שיער? לקנות בגדים? לעומת זאת: "אני רוצה לרדת במשקל", זה כבר יותר ספציפי, ו"להשיל 5 ק"ג" (או להוסיף! וואט אבר יו וונט!) זה אפילו מפורט יותר.

  

מדיד  M  = Measurable

היעד שלנו צריך להיות ניתן למדידה. למה? כדי שנדע האם השגנו אותו. "להשקיע יותר במערכות יחסים" למשל, זהו יעד לא מדיד. איך אדע שהצלחתי? אם לעצור או להמשיך? להזדרז או להיות בצ'יל?
בחרתי מטרה לא כמותית, כדי להראות שגם יעדים "רכים" אפשר להפוך למדידים. "לבלות פעמיים בשבוע עם חברים", או: "להתקשר כל יום לחברה". מדיד לגמרי!

Green Typewriter
Green Succulent Plant

מודל SMART להצבת יעדים

בר השגה  A  = Attainable

דמיינו שאבקש מכם לרוץ בעוד חודש 10 ק"מ (מבלי להתעלף), כשהיום אתם לא רצים אפילו 100 מטר. בטח תגידו: "אין לי סיכוי" וככל הנראה תוותרו מראש.
מטרה צריכה להיות אפשרית, כדי שלא נזנח אותה. מצד שני, צריכה להיות מאתגרת, כי מטרה קלה מדי לא תקדם אותנו. איך נדע? תציבו יעד ושאלו את עצמכם- זה ריאלי? אם התשובה: זה לא יהיה פשוט, אבל זה אפשרי- אתם במטרה הנכונה.

רלוונטי  R  = Relevant

על המטרה להיות רלוונטית לחזון גדול יותר. אם מטרת העל היא לשפר את התקשורת עם הפרטנר.ית, המטרות הקטנות שתציבו בדרך צריכות לשרת אותה. אז, להזמין יותר טייקאווי פחות רלוונטי, אבל לשחק פעם בשבוע Ask Q הרבה יותר טוב
:)

תחום בזמן  T  = Time bound

כמה זמן יש לכם להשיג את המטרה שלכם? לקרוא 3 ספרים, זו מטרה חכמה או לא? ובכן, תלוי כמה זמן הקצבתם. 3 ספרים בחודש זה אש, אבל אם זו מטרה לעשור הקרוב, אולי היא קצת קלה מדי. לכן, חשוב שמטרות יהיו תחומות בזמן: אני רוצה לשמוע פודקאסט בשבוע. לסיים 80% מפרויקט הגמר עד מרץ. ועוד ועוד...

ומה בשנה החדשה?

אין ניוזלטר בלי שאלות.. את זה אתם כבר יודעים :)

מה היית רוצה להשיג/להתחיל/לסיים/ללמוד בשנה הקרובה?

מה זה ידרוש ממך? מה תרוויח.י מזה שזה יקרה?

♡ איך תוכל.י לדעת שהצלחת?

איך זה ישנה את חייך?

לשנה החדשה אאחל לכם להציב מטרות חכמות. להיות מספיק מסורים אליהן כדי להצליח, ומספיק סלחניים כלפי עצמכם גם אם הדברים לא קרו בדיוק כמתוכנן. כשתציבו את המטרות שלכם, תראו עד כמה הזמן משמעותי. שאי אפשר להספיק הכל יחד, אבל אפשר להספיק הרבה אם רק מתכננים.
אני מאחלת לכם ולכן שנה של מטרות SMART, שאלות טובות, תשומת לב לכל רגע ורגע, וגם רגעים של שהייה, בטלה ממושכת תוך בהייה (עדיף בשקיעה יפה. סמנו לכם גם כאלו בצ'קליסט).

ולכבוד השנה החדשה – רק לחברי הניוזלטר!!! הנחה של 10% על הבנדלים שלנו. כי דברים טובים באים בזוגות :)

בשימוש בקוד קופון: ASKQ22 בתוקף עד 8.1.21

Wall of ideas

רוצים להעמיק עוד?

☆ הצבת מטרות לפי המודל - How to Set SMART Goals

☆ טוני רובינס - How to Set SMART Goals to Get Exactly What You Want

☆ יהודית כץ - המדריך לביצועיסט המתחיל

☆ אל כל הניוזלטרים שלנו

הבלוג של AskQ

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

לעוד שאלות למי שטרם התנסה – מוזמנים לגלות את הערכות שלנו בחנות

logo-ask-Q-clear_edited.png

התוכן עניין אתכם?

יש לכם שאלות? תגובות? הערות או הארות?

רוצים להציע נושא לניוזלטרים הבאים?

נשמח לשמוע מכם בלינק הבא

רוצים שחבריכם יהנו גם מהניוזלטר?

שלחו להם את האתר שלנו ותגידו להם להירשם בתחתית העמוד
או לחלופין שלחו להם את המייל שקיבלתם ושירשמו דרכו

bottom of page